Inne owoce

ZBILANSOWANIE znacznie lepsze niż poleganie na jednym składniku.
RÓŻNORODNOŚĆ
zawsze dostarczy więcej wartości odżywczych.
UMIAR jest
zawsze lepszy niż nadmiar.

W sercu mieszanki MONAVIE leży filozofia Zbilansowanie – Różnorodność – Umiar. Przy setkach owoców i tysiącach substancji odżywczych, MONAVIE nie chce podkreślać znaczenia tylko jednego owocu kosztem pozostałych. W swej końcowej fazie produkty MONAVIE prezentują unikalną mieszankę znakomitych owoców z całego świata. Wszystkie te owoce razem są w stanie zaoferować znacznie więcej, niż jeden.
.
Sądzimy, że dodatkowe owoce dobrane do naszej mieszanki będą stanowiły doskonałe uzupełnienie dla naszego klejnotu w koronie – jagody Açai.
.

Aronia

Najważniejsze składniki odżywcze: polifenole, antocyjaniny, garbnik, pektyny, kwas chinowy, witaminy C, P i D, związki flawonowe, minerały takie jak potas, wapń, fosfor, magnes, żelazo, oraz pierwiastki śladowe, jod, mangan, molibden.
Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych – pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana, jako składnik diety przeciw cukrzycy.
Owoce aronii a także sok z nich stosuje się w profilaktyce i leczeniu nadciśnienie krwi, arteriosklerozy, katarze żołądka oraz żylakach odbytu.
.

Maracuja (owoc passion)

Jest bogaty w błonnik oraz witaminy A, B i C, zawiera minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka, żelazo i dużo karotenów. 100 g owocu dostarcza 75 kalorii (315 dżuli).
Historia tego owocu sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany, jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu, jako leku na astmę i środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych. Stosowali do leczenia infekcji przewodu moczowego i jako łagodny środek moczopędny. Maracuja znana jest także, jako środek zapobiegającego chorobom serca i mający działanie przeciwbólowe.
.

Camu – camu

Posiada największą na świecie ilość naturalnej witaminy C, trzydzieści do sześćdziesięciu razy więcej niż owoce cytrusów. Moc, z jaką camu – camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu. Camu – camu doskonale przeciwdziała przeziębieniom, zwyrodnieniom plamki żółtej, chorobom dziąseł i infekcjom jamy ustnej.
.

Owoc naszi

Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się przynajmniej 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Naszi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.
.

Jagoda Maqui

Maqui nazywana „magiczna jagodą” jest rośliną, która rośnie w zachodniej Argentynie i Chile. O działaniu jagody maqui mówi się, że jest o wiele bardziej potężniejsza od jagody acai, bije rekordy popularności na całym świecie. Jagoda maqui zawiera silne przeciwutleniacze, w tym polifenole i antocyjany, które pomagają chronić organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników mogą mieć na nasze komórki i wspieranie zdrowia starzenie. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pomaga zrzucić nadwagę, wspomaga układ odpornościowy. Podobnie jak acai, maqui wykorzystywane jest w produkcji przeróżnych środków odchudzających, ze względu na jej zawartość białka, aminokwasów, potasu, fosforu, magnezu, manganu, boru oraz kwasów tłuszczowych.
.

Jabłko

Wartości zdrowotne jabłka przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Wspomagają leczenie anemii. Wapń i krzem znajdujący się w skórce jabłka pozytywnie wpływają na stan włosów wzmacniają je. Jabłka posiadają dużą zawartość błonnika.
.

Winogrona

Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla powstrzymania procesów starzenia, ochrony przed zapaleniami, ochrony antywirusowej. Zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych, utrzymanie zdrowego układu krwionośnego i dobrej kondycji mózgu, zapewnia organizmowi potrzebną dawkę antyoksydantów.
.

Gruszka

Znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na stan serca, układ nerwowy, zwalczanie zakażeń, przemianę materii, trwałość naczyń włosowatych, proces odbudowy tkanek, leczenie ran i sińców, ochronę błony komórkowej, funkcjonowanie jelit, proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych substancji, ochronę wzroku, utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, ochronę organizmu dzięki antyoksydantom.
.

Ananas

Ma niepowtarzalny smak i intensywny zapach. Owoc jest bogaty w cenne dla naszego organizmu składniki odżywcze i jest bardzo kaloryczny. Dostarcza dużą ilość błonnika, witaminy C, a także witaminy A, B, PP oraz wapń i bromelie – enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie. Świeże owoce zaleca się osobom cierpiącym na niestrawność i słabe wydzielanie soków trawiennych. Poprawiają one także funkcjonowanie nerek, pracę wątroby i naczyń wieńcowych. Ananas ma również działanie przeciwzapalne i likwiduje obrzęki.
.

Żurawina

Bogata w czynne substancje roślinne zapobiegające osadzaniu się na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawiny używano do ochrony przed infekcjami przewodu moczowego, leczenia niestrawności, ochrony przed chorobami prostaty oraz rakiem przewodu moczowego, obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca, poprawiania stabilności organizmu, poprawy stanu dziąseł.
.

Dziki bez

Zawiera substancje (m.in. antocyjany, witaminę C, garbniki), które zwiększają odporność całego organizmu, działają napotnie i przeciwbólowo. Dziki bez wzmacnia osłabiony chorobą organizm, pozwala uporać się z bólami mięśni towarzyszącymi przy grypie i przeziębieniu.
.

Suszone śliwki

bogate są nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia się organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla zwiększenie gęstości mineralnej kości, oczyszczenia wątroby, obniżania poziomu cholesterolu, sprawnego funkcjonowania jelit, leczenia choroby schyłkowej jelit, obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworów związanych z estrogenami
.

Kiwi

Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy. Obfitujący w substancje roślinne owoc kiwi zdobył sobie sławę, jako środek przeciw zakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemów ze wzrokiem oraz na chorób układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do obniżania poziomu trójglicerynów we krwi, regulowania poziomu cholesterolu, usuwania toksyn, ochrony DNA przed wolnymi rodnikami, leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej.
.

Borówka amerykańska

Wyróżnia się dużymi zasobami cennych składników odżywczych. Borówki bogate są w potas, wapń, fosfor, i magnez. Od wielu lat znane jest regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Borówka chroni przed chorobami nowotworowymi, opóźnia procesy starzenia, poprawia pamięć, chroni układ nerwowy, poprawia funkcjonowanie układy krążenia i układu moczowego, zwiększa odporność na infekcje i pomaga na długo zachować energię i witalność.
.

Jeżyna

Zawiera antocyjany i garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i właściwości antybiotyczne. Jeżyna reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie, ma działanie przeciwgorączkowe i ogólnie wzmacnia cały organizm.
.

Azjatycka wilcza jagoda Goji

Była od tysiąca lat znana w Chinach, jako „szczęśliwa jagoda”. Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak Açai, jest znana, jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza problemy z cerą oraz choroby skóry, bóle głowy, zapalenie stawów, odwodnienie, zaburzenia funkcjonowania seksualnego, choroby układu krążenia, bezsenność, uszkodzone DNA, problemy ze wzrokiem, stan ciągłego zmęczenia.
.

Wiśnia

Zawiera dużą ilość kwasów owocowych, witaminy A i C oraz wapnia i jodu. Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układy krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów. Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
.

Granat

Sok z granatu jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków (łac. Atheroma). Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie ataku serca, cukrzycy, chorób wywołanych przez pasożyty, infekcji bakteryjnych i grzybiczych, udaru mózgu, zaburzeń ciśnienia krwi, wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit.
.

Liczi

Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas, jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C (72 mg na każde 100 g owocu) niż owoce cytrusowe, tyle błonnika, co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w „Toxicology and Applied Pharmacology” wykazały, że Liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może również pomóc na dolegliwości układu pokarmowego, wzmocnienie odporności organizmu, poprawę samopoczucia
.

Acerola (wiśnia z Barbadosu)

Bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu wspomaga właściwe funkcjonowanie serca, wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką, łagodzi objawy reumatyzmu.
.

Banan

Banany są owocem często niedocenianym – niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić lepsze ciśnienie krwi, poprawę nastroju, lepszą przemianę węglowodanów i lepszą pracę mięśni. Łagodzi chorobę wrzodową, chroni przed nadmierną kwasowością krwi, zapewnia lepszą przemianę białka, poprawia koncentrację i pamięć. Zapewnia odpowiednią dawkę energii, zaspokaja zapotrzebowanie na cukier, uspokaja nerwy, chroni przed chorobami serca. Powodują ochronne działanie antyoksydantów, ulgę przy biegunce i zaparciach, zwiększenie produkcji kolagenu i lepszy sen.
.

Czarna borówka

Jest niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane w zapobieganiu starzenia się, zwiększają apetyt, chronią układ nerwowy, zwalczają kaszel. Pomagają wzmacniać naczynia krwionośne, leczyć niestrawność, poprawiać pamięć, zapobiegać infekcjom przewodów moczowych, zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej.
.

Leśna jagoda

Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie, jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochroną organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką, leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą.
W medycynie naturalnej jagód używano do regulowania zaburzeń miesiączkowania, leczenia anginy, leczenia kamieni w pęcherzu moczowym, usuwania wylewów podskórnych i wzmacniania naczyń włosowatych.
Stosowano w regeneracji zmęczonego organizmu, odbudowy i wzrostu kolagenu, zwalczania kaszlu i biegunki. Jagody przeciwdziałają zaburzeniom trawienia, zwalczają stany zapalne.
.

Malina

Niezmiernie bogata w cukry, sacharozę, fruktozę, glukozę oraz olejki eteryczne, pektyny i pochodne cyjanidyny. Zasobna w szereg witamin, głównie witaminę C (300 mg%), garbniki, kwasy organiczne, śluzy i żywice.
Owoce maliny mają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin, działają moczopędnie, żółciopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, ściągająco, oraz poprawiają przemianę materii. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych.
.

Truskawka

Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut, dużo witaminy A, B1, B2, oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi, jest bogata w wapń, fosfor, mikro i makroelementy. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii.
W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii, i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się, więc osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmocnią organizm, wpłyną odświeżająco na cerę i włosy. Będą poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
.

Czerwona pomarańcza

Zawiera 90% wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości witaminy E i P. Posiada dużą ilość witaminy C (30-50 mg/ 100 g) i korzystnie wpływa na pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo. Przeciwdziała sklerozie i żylakom, pobudza też apetyt. W miąższu występują karoteny – głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie.
.

Rokitnik zwyczajny

Owoce są bogate w witaminy i mikroelementy – zawierają 2 do 4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, dużo witaminy E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor.
Rokitnik ma działanie wzmacniające siły obronne organizmu i przeciwbólowe. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry. Owoce rokitnika przyspieszają trawienie i pobudzają apetyt.
.

Owoce i liście Baoba

Z owoców uzyskujemy smaczny sok, bogaty w witaminę C. Pod względem zawartości wapnia baobab dwukrotnie przewyższa mleko. W 100 gramach pulpy z baobabu znajduje się aż 300 mg witaminy C, prawie sześciokrotnie więcej niż w pomarańczach. Liście, owoce i kora są szeroko stosowane, jako środek przeciw febrze, dyzenterii, zapaleniu oczu czy chorobom nerek.