Super jagoda – odkrycie XXI wieku

Było sobie drzewo…
Te cudowne drzewa palmowe (Euterpe oleracea) rosną wyłącznie w lasach deszczowych Amazonii. Jest ich tam ogromna liczba – naliczono średnio ok. 7 tysięcy palm na akr (tj. ok. 4 tys. metrów kwadratowych) – rosnących wzdłuż brzegów i na terenach wylewowych Amazonki. Palmy te osiągają wysokość do 30 metrów i owocują bez przerwy przez 8 miesięcy w roku w ciągu ich średniego 100-letniego życia. Obliczono, że ilość owoców, które rodzą jest tak olbrzymia, że można by nimi wyżywić całą ludzkość!
Owoce zwane są jagodami, ponieważ są okrągłe, stają się czarne, gdy dojrzeją i mają ok. 2,5 cm średnicy. Ale tak naprawdę same palmy i sposób, w jaki owocują, sprawia, że najbardziej przypominają palmy daktylowe.
.
Ponowne odkrycie
Już w XVIII wieku portugalscy, brytyjscy i amerykańscy botanicy udokumentowali fakt, iż rdzenna ludność Amazonii bardzo chętnie spożywa owoce acai, jako podstawowy pokarm w ich diecie. Spożywają je w postaci soku lub miąższu dodawanego do manioku, ryb, mięsa i jako coś na podobieństwo naszej zupy. Podejrzewano więc, że owoce te muszą być bardzo pożywne. Jednakże ze względu na brak jakichkolwiek walorów smakowych (jagody acai są mdłe – nie posiadają w zasadzie żadnego określonego dla nas smaku) nie zyskały zainteresowania białych osadników jako pożywienie. Dopiero jakieś 15 lat temu, gdy przez zupełny przypadek (przy okazji badań m.in. nad AIDS i układem odpornościowym człowieka) odkryto zadziwiające właściwości tego owocu. Badania te prowadzone przez dr. Schaussa zaskoczyły świat nauki.
.
Super owoc
Stwierdzono w acai przede wszystkim ogromną zawartość niezwykle silnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – 3 do 4 razy większą, niż w innych uważanych za najbogatsze źródło tych substancji owocach takich jak jeżyna, czy owoc czarnego bzu. Antyoksydanty, do których należą przede wszystkim witamina C i A, działają na sprawne neutralizowanie i usuwanie wolnych rodników z naszych komórek. Mają więc właściwości ochronne, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, opóźniają procesy starzenia, usuwają efekty stresu i zanieczyszczenia środowiska. Pomagają też w zwalczaniu alergii, wspierają prawidłowe funkcjonowanie komórek, jak i chronią przed powstawaniem zmian nowotworowych. Również sama zawartość flawonoidów (wpływających m.in. na zdrowy układ krwionośny) jest w tych jagodach o wiele większa, niż w przebogatym w te substancje czerwonym winie!
Acai zawiera poza tym pełny i wręcz idealny komplet substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, są to: witaminy, minerały (łącznie z pierwiastkami śladowymi), duża zawartość błonnika, fitosterole (odpowiedzialne za odpowiedni poziom cholesterolu), idealny zestaw nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3,6,9), kwas linolowy, pełnowartościowe białko, 19 kluczowy i niezbędnych aminokwasów a do tego bardzo niską zawartość cukru (tylko 1,3%). Jagoda acai zawiera aż 5 razy więcej fenoli (mają działanie antybakteryjne, antyseptyczne) niż jakiekolwiek do tej pory poznane rośliny. Dzięki czemu acai zyskała sobie miano SUPER POŻYWIENIA.
.
Zaskakujące wyniki badań
Dalsze badania wykazały, że antyoksydanty z jagód acai potrafią przeniknąć do ludzkich komórek, gdzie bezpośrednio chronią je przed uszkodzeniami wynikającymi z procesów utleniania – przemiany materii i zanieczyszczeń środowiska – wykorzystując do tego erytrocyty (czerwone krwinki) i przy tym wykazują silne działanie przeciwzapalne. A przecież wszelkie choroby powstają właśnie w wyniku pojawiania się ognisk zapalnych w organizmie na skutek ataku bakterii, wirusów, czy błędnego działania mechanizmów odpornościowych (np. przy alergiach). Antyoksydacyjne działanie acai jest podwójne, gdyż chroni, wzmacnia i jednocześnie gasi stany zapalne w organizmie. Wpływa nie tylko na optymalne funkcjonowanie poszczególnych komórek, ale również na prawidłową komunikacje pomiędzy naszymi genami a komórkami, co wspiera prawidłowy proces odnowy (odradzania się) komórek w naszym ciele.
.
Zbuduj nowego siebie
Codziennie tracimy ich miliardy. Te, które wykonały swoje zadanie umierają i zostają usunięte (obserwujemy ten proces m.in. wraz ze złuszczającym się naskórkiem, czy wypadającymi włosami). W ciągu roku nasze ciało traci tyle komórek, że gdyby ich proces odradzania się zatrzymał, po prostu stopniowo byśmy znikali. Jeżeli ten proces obumierania i odradzania się komórek zostanie zaburzony, zaczynają pojawiać się stany zapalne, problemy zdrowotne, a te mogą prowadzić nawet do niebezpiecznych stadiów przedrakowych. Ale gdy wspomożemy ten proces odpowiednimi substancjami odżywczymi, to w ciągu roku możemy całkowicie, prawidłowo i zdrowo odbudować nasze ciała. Ponieważ nasze ciała są zdolne do samoodbudowy i samoregeneracji – o czym ciągle zapominamy. Przy odpowiednim, naturalnym wspomaganiu za pomocą np. acai, jesteśmy w stanie zrekonstruować nasz organizm w pełni zdrowy i silny, i to tylko w ciągu 365 dni!
.
Ideał z wadą
Jagody acai mają niestety jedną wadę. Są niezwykle delikatne i po zebraniu bardzo szybko ulegają rozkładowi. Aby możliwe było w pełni wykorzystanie ich wspaniałych właściwości, muszą one być zbierane w tradycyjny sposób, czyli ręcznie, płukane, a następnie poddane specjalnemu procesowi liofilizacji. Tylko w ten sposób w miąższu zachowane zostanie całe bogactwo wartości odżywczych. Do tej pory tylko jedna osoba, dr. Alex Schauss – „odkrywca” jagody acai, otrzymał patent na ten proces ich pozyskiwania. Na bazie liofilizowanego miąższu opracowano również wyjątkowy sok, w skład którego wchodzi dodatkowo 18 innych, specjalnie wyselekcjonowanych owoców. Zostały one tak dobrane, aby doskonale uzupełniały zapotrzebowanie naszego organizmu we wszelkie substancje, a przede wszystkim we wzmacniające i chroniące nas przeciwutleniacze.
Ponieważ ciągle mamy problemy ze spożywaniem zalecanych przez lekarzy dietetyków 6 – 9 porcji świeżych warzyw i owoców dziennie, picie takiego soku pomaga nam w łatwy sposób uzupełnić te niedostatki, by wspierać nasze zdrowie.
A zdrowie jest przecież jedno i najważniejsze!

.

Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl
Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ARTYKUŁY i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Super jagoda – odkrycie XXI wieku

  1. Świetne pytanie, ale czy tak trudno na nie odpowiedzieć? Nie wydaje mi się.
    Nasz organizm to bardzo złożona i precyzyjna „maszyna” i za razem bardzo delikatna. Do tego, aby mógł funkcjonować poprawnie potrzebuje bardzo dobrego paliwa (pożywienia) bogatego w różnorodne substancje odżywcze. I jagody i aloes i różnorodne ziółka to nic innego jak wspaniały dodatek do naszej nie rzadko ubogiej diety. Czy zdecydujemy się na ich spożywanie to już wyłącznie nasza sprawa, która w gruncie rzeczy zależy od tego, jaką posiadamy wiedzę na temat potrzeby suplementacji i jej pozytywnych skutków.
    Czysta woda to podstawa i tylko głupcy mogliby to negować.

  2. nwaowiec pisze:

    Odwieczne pytanie: co lepsze? Czy jagody, czy aloes, czy mieszanka ziółek a może po prostu czysta woda? Konia z rzędem temu co to rozstrzygnie:)
    Pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s