MONAVIE – ORAC – NAUKA

„Im regularniej podajemy naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki fitoodżywcze, tym lepiej dla naszego zdrowia. Większość z nas po prostu nie może tego osiągnąć przy pomocy jedzenia – stąd konieczność zdrowej żywności.” – Dr Andrew Weil
.
Eksperci zrzeszeni w strukturach FAO i WHO zalecają spożywanie minimum 400–500 g warzyw i owoców dziennie, co odpowiada 5 porcjom. Regularne spożywanie owoców i warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne, co sprzyja zachowaniu zdrowia i sił witalnych. Warzywa, owoce oraz soki cechują się wysoką wartością odżywczą i regulacyjną, przede wszystkim ze względu na zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
.
Z firmą MONAVIE współpracują  najlepsi specjaliści tacy jak Doktor Alexander Schauss, który przez kilkanaście lat odkrywał i badał właściwości jagody Açai, oraz Doktor Ralph Carson, który był odpowiedzialny za pozostały skład soku. Przy ich udziale produkcja soków MonaVie została opatentowana, co gwarantuje unikatowość produktów i pewność wysokiego poziomu procesu produkcji.
Odkrycia pochodzące z badań prowadzonych przez Dr Schaussa, świadczą, że soki MonaVie, które zawierają bogatą w antyoksydanty jagodę Açai i 18 innych niezmiernie wartościowych owoców są olbrzymim źródłem naturalnej działalności antyoksydacyjnej.
Część badań Dr Schaussa była poświęcona sprawdzaniu różnych form Açai. Wskazuje on, że liofilizowana forma jagody, która jest stosowana przez firmę MONAVIE w jej produktach jest najbardziej efektywną formą. Przyczyną tego jest fakt, że zawarte w jagodzie Açai składniki odżywcze zaczynają tracić swoje wartości w ciągu około 48 godzin od zerwania. W konsekwencji jagody muszą zostać przetworzone zaraz po zerwaniu, co jest jednym z powodów, dlaczego nie znajdziemy świeżych jagód Açai na sklepowych półkach w Stanach Zjednoczonych czy Europie. Stosowany przez firmę proces liofilizacji, pozwala jednak zatrzymać istotne dla naszego zdrowia antyoksydanty i inne składniki odżywcze, umożliwiając jednocześnie przetransportowanie ich do obiektów produkcyjnych firmy. Badania Dr Schaussa i AIBMR Life Sciences wskazują, że liofilizowana jagoda Açai wykazuje najwyższy współczynnik ORAC ze wszystkich jak dotąd przebadanych owoców i warzyw.
.
ORAC – wskaźnik mocy, z jaką antyutleniacze walczą z wolnymi rodnikami. ORAC jest to porównawcza metoda, która bada ilość antyutleniaczy w 1 gramie danego produktu, czyli zdolność wychwytywania wolnych rodników przez dany produkt. Jest to niezależna metoda badań.
.
Właściwości lecznicze owoców i warzyw zostały określone przez laboratoria i opublikowane w czasopismach naukowych. Według Dr Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts, zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 – 20%. Badania w The Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie jak i mózgu.
.
Pozyskane w odpowiedni sposób, liofilizowane Açai, jako przeciwutleniacze (antyoksydanty), potrafią osiągnąć wartość ORAC równą 1027 jednostek na jeden gram. (102,700 jednostek na 100 gramów). Dla porównania żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram.
Z tak wielkim zapleczem nauki, stojącym za produktami, Dr. Schauss jest gorącym zwolennikiem mieszanki Açai firmy MONAVIE.
.
„Formuła została opracowana w naukowy sposób, by dostarczyć konsumentom źródło pożywienia bogate w antyoksydanty i w ten sposób uzupełnić i wzbogacić ich obecną dietę i ogólny styl zdrowego życia.” – mówi Dr. Alexander Schauss.
Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ARTYKUŁY i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s