Działanie soku

SKORZYSTAJ Z DOBROCZYNNEGO DZIAŁANIA OWOCÓW, ZACZNIJ PROFILAKTYKĘ I ZAPOBIEGAJ CHOROBOM
UTRZYMAJ ORGANIZM W DOBREJ KONDYCJI FIZYCZNEJ, PO PROSTU DBAJ O SWOJE ZDROWIE

Żyjemy w czasach gdzie duże zanieczyszczenie środowiska staje się normą, rozwój przemysłu powoduje wiele niekorzystnych zmian w całym ekosystemie naszego globu. Człowiek, jako główny sprawca całego bałagany na ziemi i rozstroju w przyrodzie dążąc do rozwoju technicznego i umysłowego bardzo często zapomina o swoim zdrowiu.
Z reguły dzieje się tak, że dopóki jesteśmy młodzi i w miarę sprawni nie przywiązujemy wagi do stanu swojego zdrowia, bo przecież nic nam nie dolega. Nie rzadko żyjemy w dużym stresie, jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu, aby zadbać o zdrowe i pożywne jedzenie. Nie ma w tym nic dziwnego, żyjemy w epoce dużych zmian i dużego tępa rozwoju, zaczyna nam poprostu brakować czasu dla siebie.
Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy nasz organizm odmawia nam posłuszeństwa i domaga się „generalnego remontu” a nie rzadko także „wymiany części”.
Wszystko byłoby OK., gdyby nie to, że jesteśmy ludźmi a nie maszynami i nie wszystko da się w nas naprawić lub wymienić. Bardzo często dzieje się tak, że jest już za późno na jakikolwiek „remont czy wymianę” i wtedy…
.
Aby uniknąć właśnie takich przykrych niespodzianek musimy znaleźć czas i przede wszystkim chęci, aby zadbać o swoje zdrowie dużo, dużo wcześniej niż znajdziemy się w sytuacji bez wyjścia. Skutecznym sposobem na zapobieganie chorobom jest profilaktyka suplementacyjna. W ogólnym rozrachunku jest to metoda bardziej opłacalna niż leczenie chorób
.
MONAVIE daje nam do dyspozycji produkt, który w pełni zaspokaja potrzeby suplementacyjne ludzkiego organizmu i niezmiernie skutecznie zapobiega większości chorób XX i XXI wieku, a nawet jak twierdzą konsumenci MONAVIE, wspomaga leczenie i usuwa skutki wielu z nich.
.
MONAVIE to produkt, którego koronnym składnikiem jest legendarna jagoda Açai znana w Amazonii od tysięcy lat, stosowana przez amazonki i tamtejsze plemiona w celu utrzymania organizmu w dobrym  zdrowiu i dobrej kondycji fizycznej. Jagoda Açai posiada wszystko, czego potrzebuje organizm do prawidłowego funkcjonowania. Wiele witamin m.in. A, B1, B2, B3, E, C.
Pierwiastki takie jak fosfor, magnez, wapń, potas.
Białko, niezbędne kwasy tłuszczowe Omega3, Omega6, Omega9 i Omega 12. Enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek.
Badania wykazują, że Açai zawiera 33 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone winogrona, ponad 20 razy więcej niż leśne jagody, ogólnie mówiąc poprawia naszą odporność i siły witalne.
Poniżej przedstawimy tylko zalety jednego z koronnych naszych owoców jagody Acai, ale proszę nie zapominać że MONAVIE to całe spektrum unikalnych owoców których działanie przedstawiliśmy na stronie „Inne owoce”.

Powody, dla których należy codziennie pić sok z Açai - MonaVie

Wzmacnia organizm, wzbogacając go w białko.
Białko jest podstawowym składnikiem hormonów oraz tkanek – elementów składowych organizmu. Pokarm bogaty w białko wzmacnia nasze narządy wewnętrzne, mięśnie, a także włosy, skórę i paznokcie, których zewnętrzne warstwy zawierają białko. Zawartość białka w niewielkiej Açai jest większa niż w całym jaju kurzym.
Oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji.
Jagody Açai przez wieki używano w celu oczyszczenia organizmu z substancji trujących i szkodliwych.
Wspomaga pracę mięśni i usuwa zmęczenie.
Mieszanka niezbędnych aminokwasów i mikroelementów, którą zawiera Açai, znacznie przyspiesza regenerację energii po dużym wysiłku.
Zwiększa wytrzymałość i energię.
Składniki odżywcze Açai (a przede wszystkim duże ilości naturalnych lipidów) zapewniają niezbędną dawkę energii potrzebną do uprawiania sportu, lub po prostu do wykonywania codziennych obowiązków.
Łagodzi stres.
Açai pomaga regulować poziom hormonów odpowiedzialnych za wydajność i poprawne funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych. Nadprodukcja tego hormonu prowadzi do szkodliwych stanów napięcia nerwowego, natomiast odpowiedni jego poziom pomaga przystosować się do warunków stresowych i lepiej je znosić.
Poprawia funkcjonowanie seksualne.
Przeciwzapalne oraz oczyszczające właściwości Açai potrafią przeciwdziałać niepłodności wywołanej stresem, zanieczyszczeniem środowiska, a także schorzeniami powodowanymi przez wolne rodniki (np. różnymi formami nowotworów).
Zwiększa wydajność organizmu.
Korzystne dla organizmu substancje chemiczne w Açai wspomagają efekt synergii większych i lepszych efektów procesów zachodzących w organizmie, osiągniętych tym samym nakładem pracy. Oznacza to, że organizm pracuje wydajniej bez konieczności zwiększenia wysiłku.
Jest potężnym środkiem hamującym procesy starzenia.
Składniki energetyczne i silne antyoksydanty w Açai utrzymują stan maksymalnej wydajności komórek i potrafią dzięki temu spowolnić procesy starzenia.
Pomaga zapobiegać rozrostowi prostaty.
Potężna dawka antyoksydantów może się stać bronią przeciwko łagodnemu rozrostowi gruczołu krokowego, potocznie zwanemu przerostem prostaty.
Pomaga zapobiegać osteoporozie.
Açai jest bogata w wapń, dzięki czemu uzupełnia niedobory żywieniowe wapnia, prowadzące do ubytku masy kostnej i ogólnego osłabienia kości.
Łagodzi objawy cyklu menstruacyjnego.
Sok z Açai jest ulgą dla kobiet, które cierpią na silne bóle menstruacyjne. Dzięki bogatej zawartości wapnia, wyciąg z Açai okrywa ściankę macicy odsłoniętą przez złuszczającą się błonę śluzową, zmniejszając ból spowodowany skurczami i opuchlizną.
Wspomaga profilaktykę chorób serca.
Jagoda Açai zawiera polifenole, podstawowy składnik diety poprawiającej stan serca. Polifenole hamują produkcję endoteliny, substancji powodującej skurcz naczyń krwionośnych, a której nadmiar może prowadzić m.in. do miażdżycy lub choroby wieńcowej.
Polifenole w Açai ułatwiają przepływ krwi i wspomagają pracę całego układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.
Obniża poziom cholesterolu.
Açai to nie tylko bogactwo antyoksydantów, ale także i innych substancji odżywczych jak niezbędne kwasy tłuszczowe. Badania wykazują, że te właśnie kwasy tłuszczowe wspomagają redukcję niskiej gęstości cholesterolu (szkodliwego cholesterolu) i jednocześnie utrzymuje właściwy poziom wysokiej gęstości cholesterolu (dobrego cholesterolu). Prowadzi to do zmniejszenia ryzyka wystąpienia różnych chorób układu krążenia, a także udaru mózgu.
Obniża ciśnienie krwi.
Dzięki fitosterolom (sterolom pochodzenia roślinnego) obecnym w błonach komórkowych jagody Açai, możliwe jest skuteczniejsze łagodzenie objawów schorzeń związanych z nieprawidłowym ciśnieniem krwi.
Chroni naczynia krwionośne.
Antocyjaniny w wyciągu z Açai chronią naczynia krwionośne (żyły, arterie i naczynia włosowate) obniżając ich kruchość i dzięki temu zmniejszają ryzyko uszkodzeń różnych części układu krwionośnego.
Zapobiega uszkodzeniom siatkówki oka.
Sok z Açai, dzięki swym właściwościom wzmacniającym naczynia włosowate, pomaga zapobiegać uszkodzeniom naczyń krwionośnych siatkówki oka (in. retinopatii cukrzycowej), będącym jednym ze stadiów przebiegu cukrzycy i prowadzącym do ślepoty.
Reguluje poziom cukrów i tłuszczów w organizmie.
Spożywanie pokarmów o niskim wskaźniku glikemicznym jest zalecane zarówno dla osób chorych na cukrzycę, jak i dla zdrowych. Açai posiada wyjątkowo niski wskaźnik glikemiczny i dlatego jest cennym składnikiem diety nisko glikemicznej (redukującej szkodliwe ilości cukru we krwi).
Wspomaga kontrolę wagi ciała.
Niski wskaźnik glikemiczny jagody Açai świadczy też o właściwościach sprzyjających utrzymywaniu właściwej wagi i wspomagających dietę – Açai pomaga kontrolować apetyt i zmniejsza uczucie głodu.
Wspomaga układ odpornościowy.
Açai wzmacnia układ immunologiczny, usprawniając naturalną odporność organizmu. Składniki Açai mają właściwości wzmacniające system odpornościowy, dzięki czemu wydatnie zwiększa ochronę organizmu przed bakteriami, wirusami i substancjami szkodliwymi.
Zapobiega osłabianiu naturalnych przeciwciał organizmu.
Najnowsze badania wykazują, że beta-sitosterol obecny w Açai zapobiega szkodliwemu działaniu hamującemu reakcje odpornościowe organizmu i stymuluje działanie leukocytów.
Zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników.
Szkodliwe działanie wolnych rodników (in. utlenianie) jest jedną z głównych przyczyn osłabienia lub zakłóceń działania systemu odpornościowego. Uszkodzenia komórkowe wskutek działania wolnych rodników są też przyczyną wielu poważnych chorób, takich jak
choroba Alzheimera, cukrzyca, miażdżyca albo zapalenie stawów.
Przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.
Infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybiczna następuje wtedy, gdy zarazkom uda się pokonać system immunologiczny organizmu. Wyciąg z Açai zawiera cał bogactwo substancji wspomagających system immunologiczny i udaremniających infekcje.
Posiada właściwości antymutagene.
Przeciwutleniacze zawarte w wyciągu z Açai pomagają zapobiegać uszkodzeniom DNA prowadzącym do mutacji i przemian nowotworowych, dzięki czemu przeciwdziała szkodliwym substancjom takim jak karcynogeny i mutageny.
Wspomaga trawienie.
Błonnik pokarmowy jagody Açai ułatwia trawienie i poprawia stan przewodu pokarmowego, w tym odcinka jelita szczególnie narażonego na różne schorzenia i nieprawidłowości – okrężnicy.
Pomaga zwalczać objawy refluksu żoładkowo-przełykowego.
Składniki odżywcze Açai (szczególnie szeroka gama antyoksydantów) pomagają chronić oraz regenerować zwieracz dolny przełyku, uszkodzony wskutek cofania się kwaśnej treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Ich właściwości antykwasowe zmniejszają ryzyko powikłań, mogących powstać wskutek zalegania treści kwasowej w przełyku (owrzodzenie, krwawienie, zapalenie krtani).
Leczy chorobę wrzodową.
Właściwości antybakteryjne Açai odgrywają dużą rolę w likwidacji wrogich bakterii, grzybów i pasożytów, w tym bakterii heliobacter pylori odpowiedzialnej za wywoływanie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz wpływającej na rozwój nowotworów żołądka.
Łagodzi objawy choroby Leśniowskiego-Crohna.
Açai, ze względu na swe właściwości antyzapaleniowe, może stać się ważnym suplementem w terapii przeciwko tej chorobie. Açai pomaga chronić ścianki jelita cienkiego przed uszkodzeniami, dzięki czemu zapobiega wyniszczeniu organizmu spowodowanemu niewłaściwym wchłanianiem i rozkładem (niszczeniem) substancji odżywczych.
Wygładza cerę.
Fitosterole, w które bogata jest jagoda Açai redukują proces wyniszczenia wierzchnich ochronnych warstw skóry, dzięki czemu skóra jest mniej narażona na defekty i uszkodzenia.
Chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry i zmarszczkami.
Wysoka zawartość antocyjanidów i fitosteroli odgrywa dużą rolę w ochronie tkanki łącznej
organizmu, w tym głównego białka tkanki łącznej kolagenu. Ubytek kolagenu w skórze powoduje zmarszczki i przedwczesne starzenie skóry.
Ma działanie środka ściągającego.
Środki ściągające to substancje chemiczne, które ściągają lub zwężają tkanki ludzkiego organizmu, w tym skóry. Środki ściągające służą do zatamowania krwawienia lub do odświeżenia i uelastycznienia skóry.
Potrafi wspomóc walkę z rakiem.
Antyoksydanty obecne w Açai potrafią neutralizować wolne rodniki zanim dojdzie do uszkodzeń komórkowych. Dzięki temu mogą obniżyć ryzyko wystąpienia kilkunastu typów nowotworów, w tym raka piersi, raka płuc, raka skóry oraz raka żołądka.
Łagodzi ból przy zapaleniu stawów.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym jagody, sok z Açai potrafi łagodzić ból spowodowany stanami zapalnymi stawów.
Łagodzi objawy astmy.
Witamina C zawarta w Açai jest potężnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych, działających kojąco w przypadkach objawów zewnętrznych astmy.
Potrafi obniżać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Badania naukowe sprzed kilku lat wykazały, że zwiększona dawka witamin C i E, w które bogata jest jagoda Açai, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby.
Poprawia wzrok.
Beta-karoten i witamina C obecne w Açai mają pozytywny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego oraz obniżają ryzyko wystąpienia schorzeń i komplikacji po zwyrodnieniu plamki żółtej.
Pomaga utrzymać zdrowe zęby i dziąsła.
Wapń w Açai pomaga zarówno utrzymać białe i zdrowe zęby, jak i chronić dziąsła przed infekcjami prowadzącymi do zapaleń oraz przed różnymi innymi chorobami.
Usprawnia funkcjonowanie mózgu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega3 są budulcem dla ok. 60% ludzkiego mózgu. Produkty żywnościowe bogate w tłuszcze Omega3, w tym jagoda Açai, znacznie zmniejszają szansę na zakłócenia w pracy mózgu oraz usprawniają ogólną funkcjonalność umysłu ( w tym czujność i bystre myślenie).
Pomaga na sen.
Witaminy B i inne składniki odżywcze Açai łagodzą stres i usprawniają komunikację między komórkami mózgu, wspomagając produkcję neuroprzekaźników takich jak dopamina lub serotonina, odpowiedzialna między innymi za zdrowy sen i regulację temperatury ciała.
Poprawia zdrowie i samopoczucie.
Wyciąg z Açai, bogaty w liczne niezbędne substancje i minerały, odżywia organizm i bierze udział w jego regeneracji i ochronie.